Versenyeink

meteorgombkicsi2

 

rob logo

 

mecsek open

Közelgő események

Események nem találhatóak

1

Bejelentkezés

"Testvéreink"

MTFSZ emblema    poeu logo    pvsk logo   logoidezojellel2

 

Főoldal

Pajta, káposztáslepény, Bőszénfa

 Rövidtávú megyei bajnokság krónikája.  (2019.szeptember 1.)

Az év elején a megyei szövetség hivatalos termében a versenyekről határozó megbeszélésen, Tóth Jenő szerényen bejelentette a Meteor rendezésében Ő szívesen elvállalná a két megye Somogy - Baranya  rövidtávú bajnokságának megszervezését, új térképpel. Kissé elkerekedtek a szemeim, de mivel tudtam Jenő egy komoly sporttárs, biztosan tudja, mit beszél. És mindezt Bőszénfán. Telt múl az idő, és megjelent a kiírás, és a név Zselic szíve, ami kíváncsi kérdőjelek sokaságát vetítette a homlokomra. A verseny előtti ajánlkozásomra magabiztosan válaszolta, hogy nincs szükség segítségre, minden a helyén. Izgatottan vártam, hogy jöjjön el a nap. A kánikula nem távozott, nem vett tudomást arról, hogy már szeptember van, szikrázó napsütés tolta a higanyszálat 35 fok fölé.

boszenfe szarvasfarm kupa

A parkolás rendben, a hűs pajtában a jelentkeztetés szintén, ahol Nagy Balázs rendezte az SI-vel kapcsolatos feladatokat, ami nem volt kevés. A focipálya végében elterülő fasor árnyékában már letelepedett a mezőny nagy része. Minden egy helyen rajt, cél, pajta, fürdő. A mezőny végén indultam. Az első pont egy ritkán ültetett fehér erdős részen, majd a második egy nagyobb átmenet, egy halastó túlsó oldalán, útvonalválasztással. A pont egy magányosan álló bokor, melyből volt ott több is. Odafutottam az általam kiválasztotthoz, körbejártam, sehol a bója, talán nem az enyém, tettem fel a kérdést, és körülnéztem. Hívogató volt a többi is, de biztos voltam a dolgomban, végül a derékig érő sövény közepébe bekukkantva megtaláltam az állványt. Ezután óvatosan, és figyelve haladtam, már nem volt hiba. Egy kút pontom is volt, biztos voltam benne, hogy a bója a kútban lesz, mert hát ilyen a Jenő. A pálya második felében egy nagyobb nyílt területén Jenőt láttam egy kempingszéken ülve szájában síppal, jókedvűen fütyörészett. Később derült ki, hogy a területet kerítés határolta, és bizony csábító volt, hogy az átmenetben az áthatolhatatlan kerítést ne kerüljék meg a sporttársak, hanem átbújjanak a huzalok között spórolva pár száz méter. Az ilyen trükkös versenyzőkre fütyült rá Jenő. Csatlós Feri mesélte, hogy rá háromszor fütyült. Fociban már rég kiállították volna. Ugye milyen jó sport a miénk?

A célban ballonból forrásvíz, színes poharakban, mert "Zöldüljön a zöld sport" és az asztalon Ági által sütött káposztáslepény. Mondanom sem kell, mind elfogyott. Futás után felkerestem a fürdőt, ami egy füves területen egy közkút mellett álló pár lavór volt. Bőségesen öntöttem magamra a friss vízből. Mennyei érzés kerített hatalmába. Bájosan zajlott le az eredményhirdetés is a polgármester jelenlétében. Jenő volt a szpíker, kissé akadozva, mert Ő nem a szavak embere. Majd egy rövid beszéd a falu első embere részéről. Ebben a pár percben elmondta Bőszénfáról a lényeget, és meghívást kaptunk a szeptember 21-én tartandó Tüzes Lecsófesztiválra. Rövid tömör, lényegre törő beszéd, ilyen kellene a parlamentbe.

A verseny után, kissé pihentünk az árnyékban majd felkerekedtünk, hogy a Szarvas farm éttermében feltöltsük lemerült energia telepeinket. A 36 fokos melegből a 20 fokra lehűtött térben igazi vadászház hangulatú tiszta fogadó várt bennünket. Nagyobb társaság foglalt helyet, és már jött is a pincér, mit is kérünk. Van szarvas gulyás, és vaddisznóból töltött káposzta. Jó, de van étlap?- kérdezte Edit. Van válaszolta a pincér és hozta. Amin az állt, van szarvas gulyás, és vaddisznóból töltött káposzta. Legalább volt humora. Én az utóbbit rendeltem. Energia pótolva, és még tartalékot is képeztem, gondolva a jövőre. A hűs teremből visszatértünk a 36 fokos melegbe, ahol a Bőszénfai kisboltban, még hűsítettem magam egy 3 gombócos fagyival.
A váltó futamra a mezőny bátrabb része maradt, és 3 kategóriában mérte össze tudását. A terep a focipálya északi része irányában két utca, terek, patakpart, udvarok, templomkert. Tömegrajt 5 percenként, egy rét széléről. Nálunk Németh Feri vágott neki, hozta másodiknak, majd jöttem én. Jó kis pálya, az egyszerűségéből nem következett, hogy a pálya nem állított kihívások elé. Engem Lovas Ági váltott, és végül váltónk a második lett. A célban újból forrásvíz, és a fürdő. Egész jól éreztem magam a rekkenő hőség ellenére. Mint délelőtt, az eredményhirdetés most is barátságos hangulatban, Jenő vezetésével rendben lebonyolódott. A verseny végeztével a mezőny elhagyta a bőszénfai völgyet.
Minden megvolt, ami egy versenyen kell, jó térkép, élvezetes pályák, jó szervezés, baráti hangulat. Drukkoltam, hogy jó legyen, és úgy is lett.
Gratulálok a keveseknek, akik ezzel a kis létszámmal ezt a nagy élményt adták a mintegy 135 versenyzőnek. Jól éreztem magam? éreztük magunkat.

Mindig van választásod. Reggel felébredsz, vagy visszaalszol és álmodsz tovább, vagy felkelsz, bekötöd a futócipőd, és hajkurászod azokat.

Kóger Gyula

Nagy Balázs képei  a versenyről itt!