Állandó versenyeink

meteorgombkicsi2

 

kerteszgombkicsi2

 

1

Bejelentkezés

"Testvéreink"

MTFSZ emblema    poeu logo    pvsk logo   logoidezojellel2

 

Történetünk

Lehet vitatkozni - kutatni -. hogy pontosan mikor alakult a Pécsi Vörös Meteor szakosztály őse, de vitathatatlan: az 1952. évi Keszthely térségében sorra került országos éjjel-nappali tájékozódási bajnokságon rajthoz állt Baranya megye válogatottjában már fellelhetők PVM-es versenyzők.

Az is tény, hogy a Meteort Karádi Károly alapította, s volt a szakosztály első vezetője.

További szakosztályvezetők: 1958-68. Jilly Csaba. 1968- 72. dr. Gudrum Károly, 1972-75. dr. Kovács László, 1975-84. Faltisz János, 1984-87 Sélley Gábor, 1987- napjainkig dr. Kiss Endre.

Már az 50-es években megrendezésre került a Meteor Kupa, mely szünetekkel, de ma is része a versenynaptámak. Legutóbb 1994. októberében 120 fő állt rajthoz a lóréi vadászház térségében (Orfű-Vágottpuszta-Büdöskút) lebonyolított helyi versenyen.

Lapozgatva a sárguló jegyzőkönyvek között ki tűnik az 196l. évi idény, amikoris a Komló Kupát a PVM csapata nyerte. Még ugyanebben az évben a vidék bajnokságon a PVM Arató-Borbás-Jilly-Kovács felállású csapata győzött és ezzel OCSB jogosultságot szerzett.

1963, a PVM és a pécsi tájfutó sport legfényesebb sikere: Göbölös István egyéni nappali ifi OB aranyérmes lett. S ez történelmi mérföldkő: először került vidékre magyar bajnoki cím! 1965-ben Göbölös István az országos utánpótlás válogatottba kapott meghívást. Az OCSB liftező szereplője volt éveken át a PVM. Kétségtelen a PVM élversenyzője, edzője, szakosztályvezetője.

Jilly Csaba sportszeretete - ma a Jó és Friss Élelmiszeráruházi lánc legnagyobb pécsi egységének igazgatója - vitte előre a Meteort. kovácsolt össze azóta is utolérhetetlen csapatot. Jilly Csaba annak idején és a múltbaveszően is értéke volt, van, lesz a pécsi, de a magyar tájfutó életnek is.

A 60-as évek végén a Meteor egyesült (?) a PVSK-val. Éveken keresztül dr. Kovács László jelentette egymaga a Meteor tájfutókat. Az Ő tollából ismerjük a Szélrózsa '76 évkönyvből, hogy a kaposvári Fabulon Kupát a PVM csapata nyerte. 1976-ban a megszüntetett PEAC-ból Faltisz János és Anna átmentette csapatát a PVM-be, ahol Diamont Gyula sportköri elnök gáláns házigazdának bizonyult. Igaz, a PVM tájfutói - s természetjárói - szerencsésnek mondhatják magukat, mert a sportkör elnökei Diamont Gyula, Krajczár Sándor és napjainkban Fenyősi Gyula szimpatizánsok, lojálisak voltak hozzájuk. Faltiszék főleg utánpótlás nevelés területén buzgólkodtak, s számolatlanul hozták felszínre az utánpótláskorú versenyzőket. A Miholics testvérek, Lukácsi, Keresztes. Czier és társai ismertek voltak országosan is. De jó felnőtt csapatuk is volt: a legjobb talán a Kóger Gyula, Lajtai Sándor, Rácz György, Tamási Károly felállású csapatuk.

A szakosztályok bajnoki pontversenyében 1980-ban pl. 40. a PVM,. a 80-as évek végétől Lajtaiék - mind az 5 családtag - uralja és fémjelzi a PVM-et, s a hozzájuk csapódottakkal együtt egy egységes, szabadidős (?) zöldsportos klub életét élik. Érdekesség. hogy a rendszerváltással megszűnő MHSZ sportágak, sportolók miatt a PVM tagja lett a rádiós iránymérő, rókavadászból lett rádiós tájékozódási világbajnok Nagy György. Mint befogadó egyesületnek magától értetődően lett tagja a Kolozsvárról áttelepült dr. Tóth Miklós - Katalin, és családjuk. A Meteorban kapott lehetőséget sok PVSK-ból kinézett, OB helyezett versenyző, mint pl. Gajdos György, Péter Edit Sélley Tamás, Rosinger Zsolt, Tóth Mariann, Mező Éva, Isgum Ilona.

A Meteor Kupákon edződött Lajtai Sándor kivívta a nemzetközi rangsoroló Mecsek Kupa pályakitűzői megbízatását.

A Meteor pár éve nemcsak saját évzáró vacsoráját rendezi meg, hanem házigazdája a megyei tájfutó sportbálnak is. De kezdeményezője volt - és ez Fluck István érdeme - a szeniorok nem hivatalos éjszakai házibajnokságának, amely "Fonnyadt Makk" néven a pécsi idény legrangosabb eseménye .A parti fénypontja eldöntetlen: a pálya, avagy a bográcsgulyás! Akik nem ismerik. a festői Püspökszentlászlón - a Zengő északi lábánál -a Márévár térkép délkeleti szélén - terül el a természetjáró szakosztály dr. Gundrum Károly kezelésében a PVM kies környezetű kulcsosháza. Gyertek el. nézzétek meg! Várunk!

dr. Kiss Endre

 

PVM történelem megjelent a Szélrózsa évkönyvben,1995-ben, letölthető innen.