Versenyeink

meteorgombkicsi2

 

mecsek open

1

Bejelentkezés

"Testvéreink"

MTFSZ emblema    poeu logo    pvsk logo   logoidezojellel2

 

Történetünk

PVM embléma

Pécsi Vörös Meteor Sportkör tájékozódási futó szakosztálya


Az 1950-es évek elején alakult a Pécsi Vörös Meteor Sportkör elődje, Karádi Károly vezetésével. Ekkor a sportkörön belül a túraszakosztály és a nemrég önállósodott tájékozódási futó szakág működött.

Az egyre színvonalasabb szakmai munkának köszönhetően jöttek az országos eredmények, amelyek közül az 1963-as év kiemelkedő volt.A sportág történetében először, vidéki versenyző szerzett ifjúsági országos bajnoki címet; méghozzá Göbölös István hódította el a trófeát. Két évvel később, 1965-ben meghívást kapott az utánpótlás válogatottba. Ám nemcsak a versenyzők öregbítették a sportkör hírnevét, hanem versenyeik is: a Meteor Kupa már a kezdetektől fogva az éves versenynaptár szerves része, és a mai napig kisebb megszakításokkal a régió kiemelkedő rendezvénye.

A PVM versenyzői azóta is kiválóan szerepelnek a pontbegyűjtő országos bajnokságokon. 1961: Arató, Borbás, Jilly, Kovács győzött az országos csapatbajnokságban. 1985-től a Kóger Gyula, Lajtai Sándor, Rácz István, valamint Tamási Károly alkotta csapat volt országos hírű. A kétezres évek elején, Mátyás Ildikó, Lovasi Kati, Csillag Vera, Tóth Mariann, Lovas Ágnes, Mező Éva alkotta csapat és váltó szállította kiemelkedő teljesítménnyel az OB érmeket. A fiúk: Nagy György, Szieberth Péter, Kürti István, Tóth Jenő, Fluck István, Gajdos György, Kóger Gyula húzogatják a HSE Oroszlán bajuszát és dobogós helyezésekkel igazolják, hogy országosan kell számolni velük. A Faltisz család (1974-1985 között) áldozatos munkájának köszönhetően, a szakosztály létszáma a 40 főt is eléri az 1970-es évekre.

Ők főleg az utánpótlás nevelésben jeleskedtek, és számolatlanul hozták felszínre az utánpótlás korú versenyzőket. A Miholics testvérek, Lukácsi, Keresztes, Czier és társai ismertek voltak országosan is. A 80-as évek végétől a Lajtai család alkotta a szakosztály gerincét, és szakmai munkáját.

A rendszerváltás után a Pécsi Vörös Meteor Sportkör már 5 szakosztállyal büszkélkedhet; túra, tájékozódási futó, női kézilabda, úszó, és petanque. 2000-ben több PVSK-s versenyzőnek, akik már öröm tájfutásként képzelték el a jövőjüket, adott otthont a szakosztály; Gajdos György, Mező Éva, Sélley Gábor, Tóth Mariann, és még sokan mások. Lassan a szakosztály a szenior korba lép, ahogy versenyzői is. A szakosztályt Karádi Károly 1957-ig igazgatta, majd Jilly Csaba következett 1968-ig, ezután dr. Gudrum Károly volt a vezető. 1972-ig dr. Kovács László, 1975-ig Faltisz János, majd 1975-1984-ig Sélley Gábor. Legutóbbi vezetők dr. Kiss Endre, Pilmann Gábor, és Ambrus Sándor. 2017- től Kóger Gyula a szakosztály irányítója.

Ekkor két fontos döntést hoz a vezetőség. Egyrészt, hogy legyen egy új, a régi alapokon nyugvó, de mégis egy új filozófia mentén szerveződő verseny. Így születik meg a Mecsek Kupa helyett a Mecsek Open, amely új arculattal, egységes rendezési elvekkel és piacorientáltsággal vési be magát az éves versenynaptárba. 2019-ben az első Mecsek Open három futamán több, mint 2100-an álltak rajthoz. A vezetőség második döntése, hogy belevág az utánpótlás nevelésbe, támaszkodva Szieberth Péter, és Tóth Jenő edzői szakmai munkájára. 2022-re a sportkör eléri, hogy az országos bajnoki rangsorban a 26 szakosztály közül felkerülhet a 13. helyre. A PVM, Jánosi Tímea személyében, újra utánpótlás válogatottat delegálhat a keretbe.

Ez a két döntés nemcsak a jelen, hanem a jövő.


Kóger Gyula, 2022.12.25