Medvehagyma - ahogy én szeretem
- Részletek
- Közzétéve: 2015. április 12. vasárnap, 18:27
A palacsintához
- 260 g finomliszt(00-ás, ha lehet)
- 1 dl víz
- 2 kávéskanál só
- 2 ek olivaolaj
- 3 csokor medvehagyma
- 3 ek szezámolaj(vagy más olaj)
A szószhoz
- 3 ek hoisin-szósz
- 50 ml szójaszósz
- víz
- 2 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, az olíva olajat, a vizet, és jól összedolgozzuk, amíg nagyon rugalmas tésztát kapunk.
- Lefedjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a medvehagymát apróra vágjuk.
- Ha kész, nyolc egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, lehetőleg maradjunk meg a téglalap formánál. Szórjunk rá a medvehagymából bőven.
- Óvatosan tekerjük fel, mint egy palacsintát, majd tekerjünk csigát belőle. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a csigákat sodrófával, olyan vastagra, mint egy vékonyabb amerikai palacsinta.
- Egy serpenyőbe melegítsünk egy kanál szezám olajat, és mindkét oldalát süssük ropogósra.
A szósz
- Az összes hozzávalót összekeverjük, a gyömbért és a fokhagymát pedig belereszeljük.
Akinek tetszik próbálja ki, és a Bólyi versenyen szeretném meg is kóstolni...
A versenyről:
Fiatal pálya kitűző gárda, jó terepválasztás. Az erdő hívogatóan zöld, és az idő ideális, már már elcsépelten hangzik. F 55 4.1 km, meg egy csomó szint. Nem baj- gondoltam ez is a mi erdőnk, remélem nem lesz bátorságuk a fiataloknak, hogy átvigyék a Száraz Gödör völgyön. Hát volt. Az 5-ös pont után felnéztem a hegyre, és valami irdatlan nagynak tünt, és még a tetején megvillant a bólya is. Vagy valakivel felküldöm a dugókámat, vagy felgyötröm magam. Sehol senki a láthatáron,... B terv. Volt útvonalválasztás, és fejjáték is. Igazán élveztem, pedig igencsak kifutottam magam. Az ilyen szintes terep nem nekem való, erre nem éppen ideális az áttételem, hosszabb láb, mackós mozgás.
A pályán mindvégig összefüggő medvehagyma plázson kellett futni, azaz botorkálni az alattomosan megbúvó kidőlt törzsek miatt. Már a célbaérés után sokan szedték a medvehagymát, így hát kaptunk alulról is és remélhetőleg felülről is a salamás-ból (medvehagyma népies neve). Az enciklopédia meghatározása szerint nevét onnan kapta, hogy a barna medve és a vaddisznó is előszeretettel fogyasztja, még a föld alól is kitúrja. A tájfutó is.
Kóger Gyula