Versenyeink

meteorgombkicsi2

 

mecsek open

Közelgő események

Események nem találhatóak

1

Bejelentkezés

"Testvéreink"

MTFSZ emblema    poeu logo    pvsk logo   logoidezojellel2

 

Főoldal

WMOC 2021

wmoc1

Előszó

Ez nem egy szokványos WMOC. 2019-ben Rigában egy sikeres szenior vb-n vettem részt, és készültem a 2020-as kassai rendezvényre.

wmoc2

Bíbor tehén és a tájfutás.   gre egysra találtak.

 

Már a 2019-es év karácsonyakor elindult a szervezés, és a Baranya Team népes csapattal nevezett is. A szállásról is gondoskodtunk. Ekkor még oly távolinak tűnt a kínai vírus híre, nem is fordítottam rá figyelmet. Készültem úgy, ahogy a többiek is.

Ez a kicsi valami, nem látod, és gyilkol, megbetegít, és bizonytalanságot szül. Március 4-én nálunk is megjelent, és bezárt az ország. A kassai rendezők amellett döntöttek,hogy nem rendezik meg. A nevezési díjak csak egy részét kaptuk vissza, mert hát sok volt a költség. Optimistán néztem a jövőbe, hisz 2021. Japán, Kiotó. Tervezgettem az utat, felmerültek merész gondolatok: repülővel Moszkva, majd Transzszibériai expressz, kis tengeri kompozás, Sinkanszen, és már ott is vagyunk. Csak hát ez a pici nem akart megszelídülni, inkább mutálódott, és újból támadásba lendült. Nagyobb erővel, és veszélyesebben. Kiotó is lemondta, ilyen az én szerencsém. Az IOF gondolt egyet, és a lemondott rendezvény időpontjában felajánlás érkezett Magyarországra, rendezzék meg, ha kedvük van hozzá. A Sparisoknak volt, és belevágtak. De csak 8 hónapjuk volt az előkészületekre, a Hungária Kupa már előkészítési fázisban volt, amit újra kellett tervezni.

Megint elkezdtem készülni, és vártam mi lesz. Nagy bátorság kellett ehhez, sok munka, energia, és még a végén semmi. De a rendezők arcán volt valami optimizmus, és fiatalos akarás. Ami kellett is, csak kétszer kellett terepet módosítani, Budaörs visszamondta a már kiadott engedélyét, és az egyik eredeti erdei terepen működő vadásztársaság úgy döntött, nem tartja magát az ígéretéhez. Ezt is megoldották, újra és újra felkeltek, és haladtak tovább a kijelölt ösvényen - ilyen egy tájfutó. Az Eventoron megindult a nevezés, de csak lassan, kis létszámmal, mindenkiben ott volt a rossz kassai tapasztalás. De lett honlap, Bulletin 1 is, és egy nyilatkozat, hogy ?bármekkora is legyen a mezőny, megrendezzük?. És ez sokakat meggyőzött. A végére nem sokkal 2000 fő alatti mezőny nevezett, a kísérő versennyel együtt.

A Baranya Team 22 fővel jelezte részvételi szándékát, azaz 24-gyel, de lemondta részvételét Balázsy László, és Varga Gyuri, érthető okokból, generáljavítás miatt. A nyár magas fokozatba kapcsolt, és elkezdődött a verseny.

 

0. nap - augusztus 6. péntek

Edittel Pécsről, autóval megérkeztünk Velencére, a versenyközpontba. Szívélyesen fogadtak, a csomag összekészítve, benne térképek, tudnivalók, Bulletin 2, angol nyelven. Jó volt találkozni a WMOC-s társakkal, ebben a zárásokkal teletűzdelt időszakban. Ambrus Sanyi az IT-főnök, nem volt nyugodt, de én tudom, hogy ilyenkor minden rendben van, csak a látszat néha csal. Székesfehérvár YBL Lakótelepén már állt a Sprint Model, így hát megkerestük a rajtot, és végigsétáltuk mind a 17 pontot. Hát, ha ilyen lesz a sprint, nem lesz nagy kihívás.

A terep egy kis része érintette az Ady Endre utcát. Gimnáziumi éveim alatt volt itt egy pince, ahol minden szombaton a Faxni nevű együttes zenélt. Füstös, levegőtlen hely volt. A pince végében a zenekar magyar költők verseit zenésítette meg. De amikor az alkohol szintje elért egy kritikus határt, free jazzt kezdtek el játszani, ami abból állt, hogy hangszert cseréltek egymás között. Még a sajátjuknak sem voltak tökéletes mesterei, de hát a másikénak főleg nem. Valami mágnes mégis mindig a záróráig ott tartott.

 

1. nap - augusztus 7. szombat Sprint Q. Székesfehérvár

Nem is tudjátok mit jelent az, hogy Bregyó, Halesz, Háromágú, Beles, hol van a Lengyel piac, az Alba Bármi. Ígérem, egyszer megtanítom nektek. A Sprint Q. a Bregyó Atlétikai Stadion környékén, annak parkos és a csónakázó tó körüli szellős épített környezetében került lebonyolításra. A Bregyó szó jelentése a szleng szótár szerint: léha, erkölcstelen életet élő nő. No, de hogy mi köze van az atlétikai stadionhoz, azt később elmesélem.

A verseny

A parkolás kiváló, kis séta, és máris a csodás stadion melletti füves részen a zászlónkat máris a földbe kalapáltam, és jöttek a Baranya Team tagok. Mindenki megkapta a rajtszámát, egyet elölre, egy másikat hátulra. Bemelegítő térképet is kaptunk, az útvonal berajzolva. Nem volt szalagozva a rajt, spórolni tudni kell. A középmezőnyben kaptam rajtidőt, és az izgalom úrrá lett rajtam. M 65 2. csoport.

Odaálltam a térképasztal mellé, megfogtam a lepedőnyi térképet, gong, és nyomás. Egyes rendben, nem tűnt bonyolultnak. Eljött az ötös pont, és nem figyeltem, hetes és hatos következett, majd a nyolcas. Végig jól futottam. Majd jött a kiolvasás: hiba. Ekkor jöttem rá, hogy sorrendhiba. Szégyen és vereség. Több gimnáziumi osztálytársam kijött, mi van velem. Hát ez, ? mondtam - hülyülök. Ilyenkor vigasztalom magam, holnap is felkel a nap, de ennek következménye van, B döntő. Nehezen túltettem magam rajta, és kiúsztam a Balatonban a mérgemet.

Fehérvár szíve az Országalma, amely 1942 óta díszíti a teret. Ohmann Béla alkotása, eredeti neve a ?Fehérvári jog?. Ezen a helyen állt István Király bazilikájának egyik tornya. Nyolc utca indul innen a szélrózsa minden irányába. Az Országalma a koronázási jelvények egyike, de mégis hogy kerül ide? - kérdezhetnénk. Székesfehérvárt a magyarországi városok városának is nevezik, mert a települések közül elsőként kapott városi jogot. A körbefutó felirat szerint, 38 királyt koronáztak itt. Az állami írásbeliség is ide kötődik, István Király minden évben augusztus 15-e körül, törvénylátó napokat tartott. Egészen 1543-ig, a török uralom kezdetéig, 47 országgyűlést tartottak itt, többek között
1222-ben az Aranybullát is itt hirdették ki.

         wmoc3        wmoc4

 

2. nap - augusztus 8. vasárnap Sprint döntő Székesfehérvár

A döntő, ami semmit nem számít. Egy betli után a kedvemet csak az enyhítette, mégis csak a szülővárosom, és ez is egy verseny. A helyszín ma a történelmi belváros.

Pilinszky János a 70-es években egy budai villában élt, és alkotott, de erősen irtózott attól, amivé a főváros alakult. A 80-as évek elején leköltözött a "közeli kisvárosba" Fehérvárra, és a Budens-ház egy emeleti, múzeumi szobájában, majdnem teljes inkognitóban élte életét. Így ír erről az időszakáról: ?önéletrajzaim munkacímű regényemet itt fabrikáltam. Ám legtöbbször csak egy helyben toporgok. Nevek gördülnek elő tollamból, légüres térbe kapaszkodó mondatok.? Több alkalommal felolvasó estet tartott középiskolákban, úgy nálunk is. Szikár ember, mélyen ülő barna szemek, és tűz - így emlékszem rá.

A verseny

Rajt a történelmi belváros szélén a Magyar Király Szálló előtti tér. Kézbe véve a térképet, volt útvonalválasztás, figyelni kellett a kapukat átjárókat, végezetül kis bizonytalanságok ellenére jót futottam, és jól is éreztem magam. Most éreztem igazán azt, hogy mekkora hiba volt a selejtezőben a ponttévesztés.

Eredmények:

Mátyás Ildikó - W 55 2.
Werner Péter - M 45 19.
Pavlovics Gábor - M 50 34.
Németh Ferenc - M 60 56.

wmoc5

 

3. nap - augusztus 10. kedd      Forest Q. Csákvár

Fiatalon gyakran pattantunk biciklire barátaimmal , ésa Fehérvár öreghegyi otthonunkból indulva feltekertünk a Zámolyi-hegytetőre. Lezúgtunk a falu lejtős főutcáján - gyorsnak kellett lenni, mert hát a cigány barátaink nem szívesen vették, ha hangos kurjantgatással izgattuk őket, (nem írnám le milyen szavak hagyták el ajkainkat). Ha megúsztuk, a gánti bauxitos kereszteződésnél jobbra kanyarodva, már csak 7 kilométer, és elértük a Guba-hegyi barlang bejáratát.

A kürtő nyílása hívogatóan be volt rácsozva. A bicikliket eldugtuk a bozótosba, és kis leleménnyel máris bent voltunk. A fő tevékenységünk többek között barlangrajzok készítése volt. Az archeológusok izgalommal kutathatták, hogy több ezer éves ősi rajzokra bukkantak. Hát most lehullt a lepel. Nagy kár, hogy a rajztanárom nem láthatta, talán meg lett volna az ötös.

A verseny

A parkolóban már jelezte a nap, hogy nyár van, és neki az a dolga, hogy pirosra égesse a tarkókat. Ezer méter, kis emelkedővel, eljutottam a célhelyre. A rét környezetében a ligetesben keresve árnyékot, felállítottam a zászlót, és lassan mindenki megérkezett. A terep ligetes, sok nyílt résszel már a célterületről látszott, itt bizony figyelni kell. Az 1. futamban indultam.

Bemelegítve kiérkeztem a rajtba, amit egy nyílt emelkedő közepén állítottak fel. A mezőny 2. harmadában indultam. Felkaptam a lepedőnyi térképet, levettem az irányt, és a tűző napon a sárgában elindultam az 1-es felé. Sok kő, és egyenetlen talaj, de hát tájfutók vagyunk, nem panaszkodunk. 13. lettem, és meglett az A döntő. Végig jól éreztem magam, talán ha 3 perccel tudtam volna jobbat.

wmoc6

 

4. nap - augusztus 11. szerda Middle Final Csalapuszta

Elővettem régi térképemet, láthatjátok az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok is készítettek jó térképeket, kalandosan jutott hozzám, most már nem kell rejtegetnem.

 wmoc9

 A Helyszín: Csalapuszta. A kastély története egy párbajjal kezdődött. Kégl György országgyűlési képviselő nem tudni mi okból, párbajra hívta Hauszmann Alajos építészt. Tudta, ha meghúzza a ravaszt, annak messzemenő következményei lesznek. Hát meghúzta. És ezt a legnagyobb magyar építész szemfoga bánta. Hauszmann még csak elviselte a dolgot, de Kégl Györgyben olyan lelkiismeret-furdalás támadt, hogy megbízta az építészt az Andrássy u. 70. szám alatti bérpalotájának tervezésével.

Szemet szemért - tervet, fogért. A ?furdalás? csak nem múlt, hiszen a golyó a fejbe is reppenhetett volna. 1873-ban Kégl György megvásárolta Csalapusztát, és földbirtokos lett. Ahol aztán a kilőtt szemfogú Hauszmann tervei alapján kezdődtek meg a munkálatok 1876-ban. A mérnök úrnak nem volt könnyű dolga, Kégl asszonyság tele volt jobbnál jobb építészeti ötlettel, amelyeket meg is osztott a mesterrel (az szerencsére nem hagyta befolyásolni magát).

Mindezt a mester naplójából tudhatjuk. Két év alatt egy neoreneszánsz kastély állt, kápolnával, szökőkúttal, halastóval, és parkkal. A két világégés végigsöpört a Kégl-kastélyon is. Az érkező szovjet csapatok vittek, amit találtak, majd hadikórházat rendeztek be. A térképen látjuk kékkel aláhúzva - Csalapuszta. 1949-ben az állam elvette a tulajdonosoktól, és a Csákvári Állami Gazdaság lett azúj gazda. Eljött a rendszerváltás, és a spontán privatizáció (van ennek egyszerűbb neve is). És amit most látok az nem éppen szívet melengető. Talán kellene megint egy párbaj.

wmoc10

A verseny

Ez döntő. Így is álltam hozzá. A parkolóba kalandos úton jutottam el, az utamat keresztező bővizű patak átkelő pontjánál katonák egy ideiglenes ponton hidat telepítettek, és irányították a forgalmat. Szellős rét, és ligetes versenyközpont. Felállítottuk a klubsátrat, és a Baranya Team tagjai elfoglalták a helyüket.

Én a középmezőnyben indultam az A döntőben. Előttem egy magyar, Horváth Tivadar, és mögöttem is, Balla Sándor. Nem volt taktika sem összebeszélés, úgy voltam vele, hogy megyek, ahogy tudok és lesz, ami lesz.

Felkaptam a térképet, és nagy lendülettel felfutottam az egyes irányába. Már előtte szembejött Tivadar, csüggedt tekintettel. Hát akkor ketten megyünk tovább. Élre álltam, és a ligetesben megvolt a második. A harmadik a zöldben, amit nem vettem észre, és máris utolért Sanyi. Új helyzet. Nem beszéltünk, de elindultunk együtt, viszonylag nagy tempóban, figyelve a másikat. Jöttek a pontok hiba nélkül, míg a nyolcasnál Sanyi ment elöl, de láttam, hogy nem jó az irány.

Gyorsan újra élre álltam, és meglett. A tizenegyesnél úgy éreztem nekem jobban megy a futás, megpróbálok a zöld sávon áttörni, és egy iránymenettel elkapni a tizenkettest. Sajnos nem sikerült, kis korrigálás, és megint együtt haladtunk. Végül egy jó futással tízedik lettem, ami minden képzeletemet felülmúlta.

Eredmények:

Mátyás Ildikó - W 55        8.

Nagy György - M 60        10.

Kóger Gyula - M 65         10.

Csillag Vera - W 50         12.

Mező Éva - W 65            19.

Ijjász István - M 80          21.

Pataki Gábor - M 50       22.

Tóth Mariann - W 50       31.

 

wmoc11

 

5. nap - augusztus 13. csütörtök Long Final Csákvár 

1831-ben Csákváron született Libényi János. A szorgalmas legény szabósegédnek állt, inas évei után pedig Bécsbe utazott, hogy egy jó nevű szabóságnál mesterlevelet szerezzen. 1853. február 18-án Ferenc József császár ellen merényletet követett el, sikertelenül. Elfogták, február 23-án kötél általi halálra ítélték, és végrehajtották. A mai napig kérdés, hogyan válik csöndes forradalmárrá egy nagypolitikától távol álló, egyszerű szabólegény.

Utolsó vallomása:

"AZ A SORS, AMELYET HAZÁMNAK A MOSTANI CSÁSZÁR KORMÁNYZÁSA ALATT SZENVEDNI KELLETT, A LEGMÉLYEBBEN MEGRENDÍTETT". -HAZÁMAT MINDENEKFÖLÖTT ÉS ÉLETEMNÉL IS JOBBAN SZERETEM. LÁTNOM KELLETT, HOGY HONFITÁRSAIMAT, MÉG A LEGMAGASABB ÁLLÁSÚ FŐNEMESEKET IS KIVÉGEZTÉK, FELAKASZTOTTÁK, VAGY AGYONLŐTTÉK ÉS TÖMEGESEN HURCOLTÁK FOGSÁGBA ÉS AZ ORSZÁGBAN ELNYOMTÁK A SZABADSÁGOT. NEM BÍRTAM EZT AZ ÁLLAPOTOT TŰRNI...?

 

A verseny:

Visszatértünk a selejtező terepére, ugyanazzal a versenyközponttal, és parkolóval. A nyári meleg kitartóan tombolt. Felsétáltam a célterületre, és örömmel nyugtáztam, hogy a versenytársaim ugyanazzal a tűzzel beszélnek az előttünk álló nem kis feladatról. A döntő. Nagy távolság a rajt, legalább bemelegszem. Beálltam a kordonok közé, és semmi izgalom, teljes nyugodtság lett úrrá rajtam.

Már az első pont átmenete kihívást jelentett, de ilyenkor, ha az átmenet nehézséget jelent, leveszem az irányt, segít a tájoló. Így is történt, simán megfogtam. Igyekeztem pontosan és nyugodtan haladni, ami magabiztossá tett. Már csak két pont volt hátra, a kilences meglett, és már hallottam a cél hangjait. Egy 200 méteres átmenetet, ami az utolsó pontra vitt elhibáztam, és ez került öt helyezésbe. De így is 25. lettem.

 

Eredmények:

 

Mátyás Ildikó - W 55

 

2.

Nagy Grgy - M 60

55.

Kóger Gyula - M 65

25.

Csillag Vera - W 50

10.

Mező Éva - W 65

22.

Ijjász István - M 80

23.

Pataki Gábor - M 50

22.

Tóth Mariann - W 50

33.

Botor Barbara - W 45

21.

Sebe Krisztina - W 45

24.

Lukácsi Ágnes - W 55

28.

Gereblyés László 1904-ben született. Költő, riportokat készít, egész életét meghatározza a lázadás, a náci eszmékkel szembeni ellenállás. Forradalmi írásai miatt 1932-ben bebörtönzik, majd 1 év után kiszabadul, és Óbudai Pamutgyárban lesz fizikai munkás. 1938-ban Párizsba utazik, és belép a francia ellenállási mozgalomba. Gereblyés harcolt a Petőfi században is.

Végezetül álljanak itt, a magát "vértesaljai költőnek" nevezett lázadó sorai.

 

EL NE MULASZD AZ ŐSZI LOBOGÁST
A HOMLOKON A SZEMÉBEN A RAGYOGÁST...
CSILLÁMOT A FÜVÖN HAJSZÁLAKON

Prológ

Tudom, minél többen vagyunk, annál jobb, de hát felülírta a vírus. Hiba nélküli rendezés, lelkes fiatal Sparis gárda, csak dicsérő szavakat mondhatok. Jó volt a Baranya Team részese lenni, és csak remélhetem, hogy mindenki így gondolja.

 wmoc12

 Aki lejegyezte, nem törekedve a hitelességre, személyes meglátások alapján: Kóger Gyula